<< terug naar overzicht


Politieke doorbraak in Nepal

Het is zover
Na een marathon zitting tussen regeringspartijen en maoisten is er vannacht een doorbaak bereikt. De maoisten zullen per 1 December deelnemen aan een interim regering in Nepal. Over een aantal belangrijk zaken is er overeenstemming: het lot van de koning, 'arms management', een interim grondwet, de zetelverdeling in het interim parlement, en een procedure om tot een 'Constituent Assembly' (CA) te komen.

De monarchie
Het lot van de koning zal worden bepaald tijdens de eerste vergadering van de CA (waarschijnlijk in Juni 2007). De eigendommen van voormalig koning Birendra komen in een stichting. De geërfde eigendommen van de huidige koning Gyanendra worden genationaliseerd. De koning blijft zonder macht op de troon tot zijn lot is beslist door de CA.

De wapens
Op 16 November zullen regering en maoisten een vredesakkoord zluiten, en op 21 November zullen de maoisten zich terugrekken in bepaalde 'cantonments'. Zeven grote kampen in  de districten Kailali, Surkhet, Rolpa, Palpa, Ilam, Kavre and Sindhuli en 21 kleinere kampen. De wapens komen achter lot en grendel. De Verenigde Naties houdt toezicht. Een zelfde aantal wapens van het Nepalese leger worden ook opgeborgen. Dit proces start op 16 November.

Wetgeving
De 'Interim Grondwet' zal worden afgekondigd op 26 November. Het huidige parlement zal worden ontbonden en een nieuwe volksvertegenwoordiging zal 330 zetels tellen: Nepali Congress (75 zetels, Unified Marxist Leninist (73), and maoisten (73). De rest van de parlementariërs zal bestaan uit leden van de 'civil society'.
Interim premier wordt Girija Koirala.

CA Verkiezingen
Midden Juni 2007. Daarin komen 425 zetels. De CA zal een nieuwe grondwet schrijven. De overeenkomst is vannacht om 6 uur Nederlands tijd getekend door maoisten leider Prachanda namens zijn partij. Namens de zeven regeringspartijen (SPA) tekenden premier Koirala, UML general secretary Madhav Kumar Nepal, NC (Democratic) president Sher Bahadur Deuba, en de leiders van de kleinere partijen.

Eind deze week spreekt Prachanda een volksbijeenkomst toe waar naar verwachting een miljoen Nepalezen op af zullen komen. Kathmandu loopt nu al vol.

Januari 2007
in januari werd een interim regering geinstalleerd.De Maoisten nemen hieraan  aan deel. In juni worden verkiezingen gehouden.Om op de hoogte blijven raden wij aan de Nepales kranten te lezen b.v. via de link nepalnews.com

Lees verder op
http://www.nepalnews.com/archive/2006/nov/nov08/news01.php
<< terug naar overzicht


Nepalimed verleent niet alleen steun door het ter plaatse brengen van medische instrumenten, maar ook door middel van het adviseren en opleiden van lokaal Nepalees personeel door Nederlandse artsen.