<< terug naar overzicht


7 november 2008

Wilde Ganzen vliegen weer naar Nepal

Inauguratie Toyota ambulance
(door Juul en Dries Ausems)

De viering van de twaalfde verjaardag van Dhulikhel Hospital wordt vooraf gegaan door de  inwijding van de Toyota Land Cruiser 4-wheel drive ambulance.Het krakende wagenpark heeft dus weer een onverwoestbaar nieuw hart. Het laat zich raden dat hieraan het een en ander aan voorafgegaan is.

Het ziekenhuis beschikte al over enige voertuigen zoals een oude bus, waarvan een groep Nederlanders die in november 2005 in Dhulikhel verbleef ter gelegenheid van de opening van buitenpost Dapcha, gebruik maakte. Ook waren er enkele minibusjes, al net zo oud, waar van alles en iedereen piepend en krakend in vervoerd kon worden. Maar ook die Toyota ziekenwagen, zeker zo oud als het ziekenhuis die inmiddels in dienst daarvan al zo’n slordige 550.000 km er op had zitten en écht aan vervanging toe was. Toen wij met bovengenoemde groep, waaronder een aantal Lions-leden met hunne dames, te voet op weg waren naar Dapcha begon mij het gevoel te bekruipen dat de “weg” waarover wij lopend moeizaam vorderden nooit gebruikt zou kunnen worden voor het vervoer van patiënten van en naar het grote ziekenhuis anders dan met een daarvoor geschikte 4-wheel drive in ambulance uitvoering.
Liefhebberij en enige ervaring in terreinrijden brengen je op zulke gedachten.

Het plan dat ontstond was duidelijk; een goede oude Land Rover ambulance zoals ik kende van het Nederlandse leger. En alsof het geen moeite zou kosten en ook nergens over ging beloofde ik voor zo’n stoere wagen te zorgen……..
Ik zag die prachtige, door mijn zoon en mij opgeknapte Rover, compleet met zwaailichten en sirene al voortvarend over land door ons daarheen gereden…….toen met enige schroom gevraagd werd of het ook een nieuwe Toyota mocht wezen want dat zou wel handiger zijn in exploitatie en onderhoud. Het nam niet veel redenatie in beslag om tot dezelfde conclusie te komen en mijn plannen aan te passen. Wel zo practisch!

Weer thuis zijn mijn vrouw Juul en ik aan het werk gegaan om de belofte wáár te maken, ik als beeldhouwer, zij als p.r.manager om maar zo veel mogelijk beelden te produceren en te verkopen. Wilde Ganzen bleken bereid, hoewel laat daarom gevraagd, onze actie toch van harte te ondersteunen en bovendien vonden wij ook mensen bereid ons een geldbedrag toe te zeggen ook als ze géén behoefte hadden aan een echte “Ausems” op de schoorsteenmantel!  Het lukte.

De Toyota werd besteld nadat Wilde Ganzen een bedrag van dik 23.000 euro, door ons bijeengescharreld, genoeg vonden om vervolgens met hun aanvulling de benodigde 34000 euro te realiseren. Inmiddels rijdt de auto al zes maanden rond en heeft al 22.000 kilometers slechte wegen onder de wielen vandaan gewerkt tot grote tevredenheid van iedereen. Het laatste wapenfeit vlak vóór de inwijdingsceremonie was een spontane bevalling onderweg naar het ziekenhuis! Mijn vrouw zou het prachtig vinden als het gezonde meisje Juultje genoemd zou worden maar dat hebben we vóór ons vertrek niet meer rond kunnen krijgen!
Wij waren, zoals U begrepen hebt, wederom in Dhulikhel waar we door de staf van DHOS luisterrijk ontvangen werden. Vooral Ram, zijn Andrea en de doktoren Biraj en Koju gaven ons het gevoel heel welkom te zijn.De inwijdingsplechtigheid was een unieke belevenis op de foto Juul en Dries Ausems

De plechtigheid vond plaats op de 12de  verjaardag van het ziekenhuis vóór het bezoek van de splinternieuwe president van Nepal die de feestelijkheden met zijn aanwezigheid kwam opluisteren. Het voorplein van het ziekenhuis was ontruimd en daar stond een zeer schoongewassen ambulance te blinken en daarvóór een Hindoe priester die de plechtigheid leidde met allerlei handelingen, gebeden en zegeningen waar Juul en ik volledig bij betrokken werden en de auto op veel manieren en plaatsen letterlijk ingewijd werd tot de voortrein toe die dat inderdaad goed kan gebruiken met al die slechte wegen! Ik had de eer de sleutels officiëel te mogen overhandigen aan Ram maar kreeg ze gelukkig ook weer snel terug om tijdens een proefritje te mogen constateren dat Toyota minstens zo’n goede terreinwagens maakt als Land Rover!Officielel overhandiging van de autosleutels aan dr Ram door Dries Ausems
<< terug naar overzicht


Nepalimed verleent niet alleen steun door het ter plaatse brengen van medische instrumenten, maar ook door middel van het adviseren en opleiden van lokaal Nepalees personeel door Nederlandse artsen.