<< terug naar overzichtBezoek aan poli Oogheelkunde van Dhulikhel Hospital
van 4 t/m 9 februari 2018

door Ariënne Wellner-Fokker, orthoptist

Optometrist Raju Kaiti van de afdeling Oogheelkunde van Dhulikhel Hospital heeft Ammy van Gooswilligen van NepaliMed Nederland om hulp gevraagd. Dankzij een grote gift van Lot der Blinden hebben ze nu materialen om slechtzienden te helpen. Met een nieuwe gift zijn orthoptische en oogheelkundige instrumenten gekocht om de afdeling oogheelkunde zo optimaal mogelijk uit te rusten. Raju wilde verder heel graag meer leren over zowel orthoptie als over hulp aan slechtzienden en blinden. Omdat ik orthoptist ben en bij Bartiméus heb gewerkt, ben ik hiervoor gevraagd. In overleg met Ammy ben ik eerst gaan kijken naar de situatie ter plekke. Hierbij een verslag van mijn bevindingen.

Strengths

  1. Raju Kaiti is een zeer gedreven en ambitieuze optometrist die breed georiënteerd is. Hij wil niet alleen optometrie bedrijven, maar ook orthoptie en low vision. Hij wil ook echt de arme blinden en slechtzienden op de afgelegen plekken kunnen helpen en hoopt dat via mij te kunnen leren.
  2. Dhulikhel Hospital is een non-profit en non-governmental organisatie die opgericht is om ook de arme mensen van Nepal te kunnen helpen. Dankzij de vele Outreaches (buitenposten) gaan ze ook naar de mensen in afgelegen gebieden die niet zelf in staat zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Ze willen de mensen zoveel mogelijk ter plekke helpen met operaties, medicijnen en in het geval van de optometrie: met brillen, orthoptische behandeling of hulp aan slechtzienden en blinden.
  3. Dankzij de gulle giften van stichting Lot der Blinden hebben ze nu ook hulpmiddelen en instrumentarium voor betere oogheelkunde, voor orthoptisch onderzoek en voor low vision, zoals loepen, blindenstokken, een nieuwe spleetlamp, een synoptofoor, een draagbare tonometer, goede visustesten, ook voor kinderen. Het Hess-scherm lag nog op het vliegveld, ook die is onmisbaar voor een goede orthoptische kliniek.

Opportunities

  1. Door gebruik te maken van de Outreaches van Dhulikhel Hospital kunnen veel arme mensen in afgelegen gebieden bereikt worden. Zeker als er General Practioners komen die ook de visus kunnen screenen en helemaal als ze meer gaan samenwerken met de traditionele genezers die de hele familie kennen. (andere project van NepaliMed Holland).
  2. Door toename van de leeftijd in Nepal zal ook het aantal oogproblemen verder toenemen.
  3. Door contacten met westerse landen kan de oogheelkunde in Dhulikhel Hospital op een hoger peil komen.

Threats

  1. Er is op dit moment geen orthoptie-opleiding in Nepal, waardoor het moeilijk is om orthoptisten te verwerven of voor de optometrist om een orthoptie-opleiding te volgen. 
  2. Ook is er geen Master voor Optometrie in Nepal. Er is alleen een Bachelor-opleiding waar 6 optometristen per jaar worden opgeleid.
  3. Mensen in Nepal willen geen bril, vooral in de arme gebieden en vooral vrouwen. Als ze al een bril krijgen, dan is die al snel kwijt of kapot.
  4. Door de lage beloning in Nepal gaan veel goedopgeleide mensen uiteindelijk in het buitenland werken, waardoor de kennis voor Nepal weer verloren gaat.

Aanbevelingen
 Met de Eye Care Foundation die veel werk verricht in Nepal, gaan we als Stichting Nepalimed,  met de sponsor van Het Lot der Blinden kijken of er mogelijkheden zijn Raju in Nepal een verder orthometrische maar vooral ook orthoptische opleiding te laten volgen, dit heeft de voorkeur boven het verder opleiden in Nederland.<< terug naar overzicht

Nepalimed verleent niet alleen steun door het ter plaatse brengen van medische instrumenten, maar ook door middel van het adviseren en opleiden van lokaal Nepalees personeel door Nederlandse artsen.