<< terug naar overzicht


Chirurg Ram Shrestha voor de
vijfde keer in Nederland:

‘Ik wil laten zien wat er met het geld gebeurt’

Hij wil iedereen bedanken die zich in het afgelopen jaar voor het Dhulikhel Hospital heeft ingezet. Dat is de voornaamste reden dat Ram Shrestha weer in Nederland is. 

“Persoonlijk contact is belangrijk voor het vertrouwen. Ik wil aan de gevers laten zien wat er met het gedoneerde geld is gebeurd. Het is bij ons in goede handen. Als ik dat duidelijk kan maken, werkt het motiverend. Mensen zien dat het geld niet in een bodemloze put verdwijnt. We gebruiken het voor hele concrete projecten.“

Ram Shrestha heeft het druk. In de korte tijd dat hij in Nederland is, gaat hij van de ene bespreking naar de andere. “Ik moet de tijd goed gebruiken. Voor de mensen die in Nederland betrokken zijn bij het ziekenhuis in Dhulikhel, is het belangrijk dat de band die we hebben onderhouden wordt. Niet alleen vanuit de Nederlandse kant, maar ook vanaf Nepalese zijde moeten we laten zien dat de belangstelling voor onze projecten gewaardeerd wordt. En daarom ben ik in Nederland.

Aan welke projecten is het afgelopen jaar gewerkt?

Er speelt van alles tegelijk. Ons trainingscentrum loopt als een trein. We zijn er overigens niet alleen in Nepal bekend mee geworden. Zelfs vanuit Europa komen bezoekers kijken hoe we het hier opgezet hebben. Voor ons een goede motivatie om door te gaan. De medische buitenposten floreren daarnaast als nooit te voren. We kunnen de patiënten die vanuit de bergen naar die posten toekomen lopen, steeds beter helpen. Er is begrip en vertrouwen ontstaan. Dat er steeds minder naar traditionele huismiddeltjes gegrepen wordt om klachten te verhelpen, is een goed teken. We hebben er heel wat voor moeten doen om dat voor elkaar te krijgen. Maar als een patiënt eenmaal heeft ervaren dat hij in ons ziekenhuis een pijnloze behandeling kan krijgen, reken er maar op dat dat wordt doorverteld. Als diezelfde persoon dan ook nog eens veel eerder geneest dan met de traditionele middelen, dan kun je rekenen op goede mond tot mond reclame!

Het ziekenhuis is inmiddels erg gegroeid.
Valt het allemaal nog wel te managen? 

”Gelukkig hoef ik het niet allemaal alleen te doen. Inmiddels werken er zo’n tweehonderd mensen in het ziekenhuis. We hanteren het principe dat iedereen moet doen waar hij of zij goed in is, dan behaal je de beste resultaten.”

Het klinkt allemaal zo positief, dat je je bijna gaat afvragen of er nog wel hulp van buitenaf nodig is?

”Laat daar vooral geen misverstand over bestaan! Elke euro die we krijgen wordt door ons met open armen ontvangen! Want al gaat het goed met Dhulikhel Hospital, alles kost wel veel geld. En je moet blijven investeren om niet achter te raken. Bovendien is ons credo nog steeds dat iedereen, ongeacht of de patiënt het nu kan betalen of niet, medische hulp krijgt als dat nodig is. 

Het is natuurlijk onmogelijk om iedereen persoonlijk te ontmoeten. Heb je nog een boodschap voor de lezers van deze nieuwsbrief?
”Dank voor al het vertrouwen! En voor iedereen geldt dat de deuren van Dhulikhel Hospital wijd open staan.
Wil je komen kijken dan ben je van harte welkom!


<< terug naar overzicht


Nepalimed verleent niet alleen steun door het ter plaatse brengen van medische instrumenten, maar ook door middel van het adviseren en opleiden van lokaal Nepalees personeel door Nederlandse artsen.